Kritická analýza Metodiky Nejvyššího státního zastupitelství k trestní odpovědnosti právnických osob v kontextu soudní praxe - Hošinská, Anežka; Andreisová, Lucie; Kříž, Radim, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na kritickou analýzu Metodiky Nejvyššího státního zastupitelství České republiky (NSZ): Aplikace § 8 odst. 5 zákona o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim – průvodce právní úpravou pro státní zástupce. Cílem práce je identifikovat nedostatky současné Metodiky NSZ a navrhnout případné změny. Práce analyzuje pojem přičitatelnosti, institut exkulpace a požadavky kladené na compliance management systém (CMS). Dále porovnává přístup české právní úpravy a Metodiky s americkým metodickým dokumentem Ministerstva spravedlnosti USA (Evaluation of Corporate Compliance Programs. Guidance Document). V neposlední řadě práce analyzuje vybranou judikaturu. Návrhy reflektují aktuální právní a technologické výzvy v oblasti trestní odpovědnosti právnických osob a mají za cíl zvýšit praktičnost a aplikační hodnotu tohoto nástroje pro orgány činné v trestním řízení.
Vedoucí práce: Lucie Andreisová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses