Principy cirkulární ekonomiky jako integrální součást udržitelného nakládání s luxusní módou - Růžičková, Elena; Nencková, Lucie; Lukášová, Renata; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Cílem této práce je detailně zmapovat prostředí obchodů s luxusním oblečením „z druhé ruky“ v kontextu naplňování principů oběhového hospodářství (cirkulární ekonomiky), včetně legislativních podmínek, podnikatelských očekávání a postojů spotřebitelů, kteří v těchto obchodech nakupují. Výzkum bude probíhat v hlavních městech České republiky a Spolkové republiky Německo, konkrétně tedy v Praze a Berlíně, kde je nejvyšší koncentrace takových obchodů. Nedílnou součástí práce bude analýza koncepčních přístupů příslušné legislativy z oblasti cirkulární ekonomiky k textilu, jako je např. Akční plán EU pro oběhové hospodářství na evropské úrovni, národní Strategický rámec cirkulární ekonomiky České republiky 2040 tzv. Cirkulární Česko 2040 a německá Nationale Kreislaufwirtschaftsstrategie.   Téma nabývá na významu zvláště s ohledem na nové povinnosti související s nakládáním s textilním odpadem a představuje významnou příležitost pro pochopení širokých souvislostí, díky nimž bude možné mj. reagovat na připravované změny v oblasti nakládání s odpady (revize rámcové směrnice o odpadech EU). Kromě analýzy relevantních dokumentů proběhnou kvalitativní i kvantitativní šetření, v případě podnikatelských subjektů se bude jednat o polostrukturované rozhovory, v případě spotřebitelů o dotazníkové šetření. Výsledky práce poskytnou pohled na aktuální situaci a další možnosti implementace principů oběhového hospodářství v sektoru luxusní módy nejen v České republice, ale také v širším evropském kontextu.
Vedoucí práce: Lucie Nencková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses