Pracovní motivace a hodnoty Generací X, Y a Z v oboru informačních technologií - Haňková, Tereza; Filipová, Alena, 1965-; Zeman, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zabývá tématem pracovní motivace a hodnot Generací X, Y a Z v odvětví informačních technologií. Cílem práce bylo identifikovat generační rozdíly ve vnímání pracovní motivace a hodnot, a to se zaměřením na čtyři klíčové oblasti: vnitřní motivaci, vnější motivaci, vztahovou dimenzi a rovnováhu mezi pracovním a osobním životem. Výzkum byl realizován formou online dotazníkového šetření, výzkumný soubor zahrnoval 318 respondentů rovnoměrně zastupujících všechny tři sledované generace. Získaná data byla zpracována pomocí základní kvantitativní analýzy a popisné statistiky. Výzkum neodhalil výrazné nové trendy, které by Generace Z do pracovního prostředí v oblasti informačních technologií přinášela. Zjištěné odchylky lze převážně přičíst odlišné životní a kariérní fázi této generace ve srovnání s ostatními. Napříč generacemi byla jako nejvýznamnější faktor hodnocena spokojenost s pracovní náplní. Významnou roli představují rovněž vztahové aspekty pracovního prostředí a možnost flexibilního uspořádání pracovní doby. Doporučení pro zaměstnavatele uvedená v závěrečné kapitole poskytují východisko pro tvorbu efektivních motivačních strategií reflektujících preference pracovníků v odvětví informačních technologií České republiky.
Vedoucí práce: Alena Filipová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses