Vnímání Česka jako turistické destinace zahraničními studenty - Oberfalcerová, Alžběta; Janeček, Petr; Štumpf, Petr, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na vnímání Česka jako turistické destinace zahraničními studenty. Cílem bylo zjistit, jak studenti z různých částí světa vnímají Českou republiku a které aspekty její image jsou pro ně nejatraktivnější. Výzkum kombinuje kvantitativní dotazníkové šetření s kvalitativními odpověďmi ve formě rozhovorů a zpráv. Data byla analyzována pomocí Pearsonova korelačního koeficientu, chí-kvadrát testu a dvou výběrového t-testu. Výsledky ukázaly, že Česká republika je obecně vnímána pozitivně, především díky bezpečnosti, kulturním památkám, cenové dostupnosti a infrastruktuře. Zároveň se ukázaly rozdíly ve vnímání na základě regionu, pohlaví nebo osobní zkušenosti s návštěvou země. Některé oblasti, jako například lázeňství, zůstávají mezi mladými lidmi spíše opomíjené, protože o nich často vůbec nevědí. I to ukazuje, jak důležitá je cílená propagace méně známých, ale hodnotných součástí nabídky. Na základě výsledků byla navržena doporučení pro efektivnější marketing zaměřený na mladé mezinárodní návštěvníky.
Vedoucí práce: Petr Janeček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: turismus a hospitality management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses