Změny spotřebního chování turistů vlivem umělé inteligence - Honc, Václav; Vaško, Martin; Petrů, Zdenka, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Cílem diplomové práce s názvem Změny ve spotřebním chování turistů vlivem umělé inteligence je identifikovat klíčové faktory ovlivňující spotřební chování turistů v kontextu přijetí nových technologií – v případě umělé inteligence. K dosažení cíle navrhl autor práce výzkumný kombinovaný model složený z modelů teorie plánovaného chování (TPB) a jednotné teorie přijímání a používání technologií 2 (UTAUT 2). Z daných modelů byly vyselektovány konkrétní konstrukty, ze kterých poté vycházely hypotézy zkoumané v rámci vlastního výzkumu. Hypotézy byly zkoumány a testovány sekvencí pokročilých statistických metod. Pro ověření vnitřní konzistence byla použita Cronbachova alfa, pro validaci měřícího modelu byla použita konfirmační faktorová analýza (CFA), a pro testování vztahů mezi konstrukty – hypotéz bylo využito modelování strukturálních rovnic metodou nejmenších čtverců (PLS-SEM). Výsledky naznačují, že klíčovými faktory určujícími behaviorální záměr turisty využít technologii umělé inteligence při cestování jsou především jejich osobní postoj a pozitivní emocionální zkušenost s touto technologií. Naopak u bariér, u nichž hrozí, že by mohly turisty od využívání AI při cestování odrazovat, byl prokázán statisticky nevýznamný vztah, a tedy motivace a vnitřní přesvědčení hrají vyšší roli než technické či ekonomické aspekty. K naplnění cíle dále přispěly výzkumné otázky, které umožnily identifikovat rozdíly mezi jednotlivými fázemi cestovního cyklu, analyzovat, k jakým změnám spotřebního chování dochází, a popsat konkrétní formy těchto změn.
Vedoucí práce: Martin Vaško
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: turismus a hospitality management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses