Strategický management společnosti Omega v oblasti odkalovacích služeb, internacionalizace na trhy - Weissová, Kateřina; Matysová, Kamila; Sadílek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Práce se zaměřuje na strategické rozhodování společnosti Omega, která působí v oblasti specializovaných odlakovacích služeb, především v automobilovém průmyslu. Vzhledem k úvahám společnosti o možném vstupu na zahraniční trhy je hlavním cílem práce vyhodnotit, zda jsou pro expanzi výhodnější trhy východní Evropy (Slovensko a Maďarsko), nebo trh západní Evropy (Německo). Práce má za cíl identifikovat klíčové faktory, které by měly být zohledněny při rozhodování o směru mezinárodní expanze, a formulovat doporučení na základě analýzy interních a externích podmínek. K dosažení cíle byla zvolena smíšená výzkumná strategie, kombinující kvantitativní i kvalitativní metody. Mezi hlavní analytické nástroje patří vážený model, který umožňuje srovnání jednotlivých zemí na základě vícekriteriálního hodnocení, dále SWOT a PESTEL analýza pro posouzení mikro- a makroprostředí, a rovněž konkurenční analýza. V kvalitativní části výzkumu byly provedeny strukturované hloubkové rozhovory s odborníky z top managementu společnosti Omega, což přispělo k hlubšímu pochopení problematiky a doplnění kvantitativních dat o praktické poznatky z praxe. Výsledky analýz ukazují, že trhy východní Evropy, představují v současné době atraktivní příležitost pro rozšíření působnosti společnosti Omega. Nízká konkurence ve specifickém segmentu odlakovacích služeb, dobrá geografická dostupnost, nižší náklady na pracovní sílu a vysoká koncentrace výrobních závodů automobilového průmyslu vytvářejí příznivé prostředí pro vstup na trh. Naopak Německo jakožto vyspělý západoevropský trh nabízí sice vysoký objem poptávky, avšak zároveň i výrazně vyšší konkurenční tlak a složitější regulační podmínky. Závěrem práce je doporučení orientovat se na východoevropský region, kde je volba kon
Práce přináší praktický přínos nejen pro strategické rozhodování managementu společnosti Omega, ale zvolená tématika úzce souvisí s profesní praxí a s odborným zaměřením studia mezinárodního obchodu.
Vedoucí práce: Kamila Matysová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses