Řízení kurzových rizik u Fondů kvalifikovaných investorů - Ježek, Matěj; Taušer, Josef; Zezula, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou řízení kurzových rizik ve Fondech kvalifikovaných investorů, které představují dynamický segment kolektivního investování. Vzhledem k tomu, že fondy tohoto typu často realizují investice denominované v cizích měnách a současně nepodléhají detailním regulačním pravidlům o měnovém zajištění, představuje řízení kurzových rizik důležitou, ale v praxi doposud nedostatečně popsanou oblast. Cílem práce je popsat specifika kurzového rizika v prostředí Fondů kvalifikovaných investorů, vymezit teoretický rámec jeho řízení a následně analyzovat konkrétní přístupy řízení kurzových rizik u vybraného správce investičních fondů. Práce je rozdělena do teoretické a praktické části. Práce se nejprve věnuje teoretickému rámci řízení kurzových rizik a dále představuje základní vhled do problematiky Fondů kvalifikovaných investorů. Praktická část je zpracována formou případové studie, v níž je analyzován systém řízení rizik ve vybrané společnosti, který je následně aplikován na konkrétním fondu. V závěru práce jsou na základě provedené analýzy formulována specifika oblasti, silné stránky systému i doporučení pro jeho další zefektivnění.
Vedoucí práce: Josef Taušer
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses