Posúdenie developerského projektu retail parku - Szarková, Barbora (2025)
Diplomová práca sa zameriava na zhodnotenie vybraného developerského projektu retail parku v Českej republike z obchodného a finančného hľadiska. Jej cieľom je posúdenie konkrétneho retail parku, zhodnotenie finančného zdravia a udržateľnosti projektu. Pre porozumenie prípadovej štúdii a jej zhodnotenie, práca v teoretickej časti charakterizuje developerské projekty, retail parky, spôsoby ich financovania, predstavuje teoretické východiská pre vyhodnotenie bonity developerského projektu. Vysvetľuje vývoj trhu maloobchodného predaja a predstavuje v práci aplikovanú metodológiu. Praktická časť sa venuje konkrétnemu retail parku, ako prípadovej štúdii. Pre vyhodnotenie cieľa práce sa v tejto časti spracovávajú údaje prostredníctvom deskriptívnej analýzy, analýzy primárnych a sekundárnych dát a finančnej analýzy zahŕňajúc finančné a investičné výpočty vybraných ukazovateľov. Analyzujú sa peňažné toky, ukazovatele návratnosti, trhová hodnota, skladba nájomcov a konkurenčné prostredie. Vyhodnocujú sa možné riziká vyplývajúce z analýzy. Práca porovnáva hodnoty ukazovateľov retail parku s trhovými hodnotami. Následné posúdenie silných a slabých stránok projektu, jeho rizík, výziev a príležitostí zahŕňa SWOT analýzu. Na záver sú uvedené odporúčania a návrhy pre optimalizáciu výkonnosti, udržateľnosti a stability developerského projektu.