Podpůrná opatření během pandemie COVID-19 a jejich dopady na stabilizaci pracovního trhu v České republice a Německu - Kunická, Kristýna (2025)
Tato diplomová práce zkoumá dopad programů Antivirus a Kurzarbeit na stabilizaci pracovního trhu v České republice a Německu během pandemie COVID-19. Pomocí kvantitativní analýzy dat z let 2018–2022 a s využitím poznatků z odborné literatury je hodnocen jejich vliv na zaměstnanost v jednotlivých sektorech ekonomiky. Analýza sleduje vývoj zaměstnanosti ve vztahu k poklesu výkonnostních a pracovních ukazatelů – zejména obratu, produkce a odpracovaných hodin – v sektorech, kde byla veřejná podpora významně čerpána. Výsledky ukazují, že opatření významně přispěla ke stabilizaci zaměstnanosti, zejména v nejvíce postižených odvětvích. Jejich účinnost však závisela na struktuře trhu práce, rozsahu pokrytí a délce trvání podpory.