Riadenie komerčných rizík v spoločnosti bez právnej subjektivity - prípad nadnárodnej stavebnej firmy pri projekte v Litve - Tomanová, Katarína; Černá, Iveta, 1979-; Procházka, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Táto bakalárska práca sa zameriava na riadenie komerčných rizík vznikajúcich v rámci spolupráce medzi podnikateľskými subjektmi združenými v spoločnosti bez právnej subjektivity, konkrétne v kontexte medzinárodného stavebného projektu realizovaného v Litve. Práca kombinuje teoretické východiská týkajúce sa právnej úpravy spoločností bez právnej subjektivity a princípov riadenia rizík s praktickou prípadovou štúdiou spolupráce troch firiem – anonymizovaných ako X, Y a Z – na projekte v Litve. Cieľom práce je identifikácia a hodnotenie komerčných rizík vyplývajúcich zo zmluvných a obchodných vzťahov medzi partnermi, ako aj návrh odporúčaní na ich efektívnejšie riadenie. Práca využíva metódy kvalitatívnej analýzy zmluvnej dokumentácie, rozhovor s projektovým manažérom a nástroje hodnotenia rizík ako matica pravdepodobnosti a dopadu. Zistenia poukazujú na konkrétne slabé miesta v zmluvnom zabezpečení a v procesoch riadenia rizík, ktoré môžu viesť k finančným alebo organizačným komplikáciám. Záver práce prináša návrhy na zlepšenie riadenia komerčných rizík vo forme preventívnych a korektívnych opatrení s dôrazom na právnu istotu, komunikáciu a prevenciu konfliktov medzi účastníkmi spoločnosti bez právnej subjektivity.
Vedoucí práce: Iveta Černá
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses