Průvodcovská činnost v hlavním městě Praha - Ratajová, Lucie; Petrů, Zdenka, 1953-; Houška, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Cílem bakalářské práce je představení průvodcovské činnosti, analýza nabídky alternativních průvodcovských služeb, jejich kvality a spokojenosti ze strany turistů v hlavním městě Praha. Práce popisuje strukturu a vývoj průvodcovské činnosti, rozlišení mezi oficiálními a neoficiálními průvodci a zdůrazňuje význam kvality poskytovaných služeb. Teoretická část zahrnuje definici a roli průvodců, historický vývoj průvodcovské činnosti v celosvětovém měřítku i v českém kontextu a současný právní rámec v České republice. Dále se zabývá konceptem kvality služeb v cestovním ruchu. Praktická část se zaměřuje na Prahu jako turistickou destinaci. Představuje současné typy průvodcovských služeb a různé formy prohlídek. Analýza je založena na dotazníkovém šetření provedeném mezi turisty a na srovnání online recenzí. Výsledky ukazují, že většina turistů je se službami spokojena, přičemž nejlépe jsou hodnoceny znalosti průvodců, atmosféra během prohlídky a jejich přístup. Naopak nižší hodnocení získaly aspekty jako organizace, profesionalita a srozumitelnost výkladu. Zjištění rovněž poukazují na rostoucí popularitu alternativních forem prohlídek. Na základě analýzy jsou navržena doporučení ke zlepšení vzdělávání průvodců a k zavedení regulace průvodcovských služeb s cílem zajistit konzistentní kvalitu.
Vedoucí práce: Zdenka Petrů
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses