Hodnocení nabídky cestovních kanceláří dle vybraných kritérií - Vodičková, Kateřina (2025)
Cílem bakalářské práce je porovnání nabídky cestovních kanceláří v České republice dle vybraných kritérií, která zahrnují porovnání cen, nabízených destinací, typů služeb a jejich kvality na základě spokojenosti zákazníků dané cestovní kanceláře. Pro účely analýzy bylo vybráno pět nejvýznamnějších cestovních kanceláří působících na českém trhu: Čedok, Blue Style, Alexandria, Fischer a EXIM tours. Teoretická část se zaměřuje na definici, členění cestovních kanceláří a platný legislativní rámec. Dále se věnuje marketingové nabídce cestovní kanceláře a současné situaci na trhu cestovních kanceláří v České republice. Praktická část se zabývá hodnocením nabídky vybraných cestovních kanceláří na základě stanovených kritérií. Představuje jednotlivé společnosti, popisuje zvolená kritéria a obsahuje srovnávací analýzu s přehledem získaných poznatků. Součástí je také analýza spokojenosti zákazníků, vycházející z dotazníkového šetření mezi klienty a rozboru online recenzí. Výsledky ukazují, že z hlediska cenového srovnání zájezdů nabízí nejvýhodnější nabídky nejčastěji cestovní kancelář EXIM tours, zatímco nejširší a nejpestřejší škálu destinací poskytuje společnost Čedok. V oblasti typologie a rozsahu poskytovaných služeb vynikají zejména společnosti Fischer a EXIM tours. Klíčovými faktory ovlivňujícími celkové hodnocení zkoumaných cestovních kanceláří jsou především kvalita ubytování a úroveň zákaznického servisu. Výsledky dotazníkového šetření ukazují, že většina klientů je s poskytovanými službami spokojena. Nejlépe hodnocenou oblastí je zákaznický servis a komunikace, naopak nejvíce negativních ohlasů se týká kvality ubytování. Na základě provedené analýzy je poskytnuto komplexní srovnání nabídek, které může sloužit jako praktický nástroj pro ori