Cenový dumping jako nekalosoutěžní jednání - Eyem, David; Votava, Tomáš; Boháček, Martin, 1947-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na cenový dumping jako komplexní pojem, který má význam jak pro hospodářskou soutěž na vnitrostátním a unijním trhu, tak pro mezinárodní obchod. Veřejnoprávní soutěžní právo České republiky i soutěžní právo Evropské unie věnují cenovému dumpingu (v kontextu hospodářské soutěže častěji označovanému jako podnákladové ceny) značnou pozornost Tato problematika je výslovně řešena právními předpisy i četnou judikaturou, a to jak ze strany Soudního dvora Evropské unie, tak českých správních soudů či Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. O poznání méně je však problematika podnákladových cen rozpracována v českém právu proti nekalé soutěži, kde navzdory historicky konzistentní právní úpravě civilní judikatura tuto otázku řeší jen okrajově. Tato aplikace proto, mimo jiné, aplikuje teoretické poznatky z oblasti práva proti nekalé soutěži a souvisejících soutěžních institutů na fenomén cenového dumpingu. Zvláštní pozornost bude věnována také kritickému zhodnocení rozhodovací praxe civilních soudů, která, jak upozorňuje aktuální odborná literatura, systematicky aplikuje instituty veřejnoprávního soutěžního práva při posuzování podnákladových cen z pohledu soukromoprávní úpravy nekalé soutěže.
Vedoucí práce: Tomáš Votava
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses