Čínský nákupní turismus : klíčové trendy a specifika spotřebitelského chování - Hušnerová, Anežka; Vlčková, Jana; Vošta, Milan, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na fenomén čínských turistů v oblasti nákupního turismu, jeho klíčové trendy a specifika spotřebitelského chování. Pozornost je věnována období po roce 2000, kdy došlo k výrazným změnám v ekonomické situaci Číny i v chování jejích obyvatel při cestování do zahraničí. Hlavním cílem práce je srovnat specifika spotřebitelského chování čínských turistů v oblasti nákupního turismu v Japonsku a Hongkongu. Práce vychází z odborné literatury, statistických údajů a případových studií. Zjištění ukazují, že analyzovaná skupina představuje významné návštěvníky s vysokou kupní silou, jejichž preference a očekávání se v čase proměňují. Práce je strukturována do tří hlavních částí. První kapitola představuje teoretický rámec, definuje klíčové pojmy cestovního ruchu, charakterizuje čínský výjezdový turismus a přibližuje koncept nákupního turismu. Druhá kapitola se detailně věnuje čínskému nákupnímu turismu, jeho vývoji, historii a specifikům spotřebitelského chování. Třetí kapitola se zaměřuje na komparativní analýzu Japonska a Hongkongu a identifikuje hlavní rozdíly i společné rysy obou destinací.
Vedoucí práce: Jana Vlčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses