Pranie špinavých peňazí v sektore kryptomien - Királová, Simona (2025)
Bakalárska práca sa venuje problematike prania špinavých peňazí cez kryptomeny so zameraním na regulačné opatrenia Európskej únie. Hlavná pozornosť je venovaná nariadeniu MiCA (Markets in Crypto-Assets Regulation), ktoré predstavuje prvý komplexný právny rámec pre trh s kryptoaktívami v EÚ. Hoci sa MiCA priamo nevzťahuje na oblasť boja proti praniu špinavých peňazí, obsahuje viaceré ustanovenia, ktoré môžu prispieť k vyššej transparentnosti a zníženiu rizík zneužitia kryptomien. Práca zároveň zohľadňuje ďalšie legislatívne nástroje, ako sú AMLR a AMLD6, ktoré posilňujú pravidlá v oblasti identifikácie klientov a cezhraničnej spolupráce. Na základe analýzy právnych predpisov, odborných štúdií a prípadových príkladov sú identifikované nedostatky existujúcej regulácie a navrhnuté odporúčania na jej zlepšenie. Cieľom práce je zhodnotiť, do akej miery môže súčasný právny rámec prispieť k účinnejšiemu boju proti praniu špinavých peňazí v sektore kryptomien.