Propagácia Košického kraja ako destinácie udržateľného turizmu prostredníctvom témy gastroturizmu - Kormaníková, Kristína; Černý, Pavel; Lukášová, Renata; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práca sa zaoberá problematikou gastroturizmu ako nástroja na podporu udržateľného cestovného ruchu v Košickom kraji. Cieľom práce je analyzovať a identifikovať potenciál Košického kraja ako atraktívnej destinácie udržateľného cestovného ruchu prostredníctvom rozvoja gastroturizmu, a to najmä prostredníctvom prepojenia ponuky a dopytu. Práca sa člení na tri hlavné časti. Prvá časť sa venuje teoretickému vymedzeniu kľúčových pojmov ako gastroturizmus, udržateľnosť v cestovnom ruchu, spotrebiteľské správanie a destinačný marketing. Druhá časť obsahuje analýzu súčasného stavu gastroturizmu v jednotlivých regiónoch Košického kraja, opierajúcu sa o oficiálne dokumenty, výročné správy a dáta z webových stránok oblastných organizácií cestovného ruchu. Výskumná časť je založená na kombinácii kvantitatívneho dotazníkového šetrenia a kvalitatívneho zberu dát prostredníctvom pološtruktúrovaných rozhovorov. Kvantitatívna časť práce zahŕňa vyhodnotenie odpovedí od 50 respondentov, zamerané na ich motivácie, správanie, postoje k udržateľnosti a vnímanie gastroturistickej ponuky. Kvalitatívna časť je zastúpená odpoveďami od influencera Foodtips Košice, ktorý sa venuje popularizácii gastronómie v regióne. Výsledkom práce je zodpovedanie výskumnej otázky „Ako môže gastroturizmus prispieť k propagácii Košického kraja ako destinácie udržateľného cestovného ruchu?“ a návrh dvoch konkrétnych stratégií na posilnenie gastroturizmu v regióne – vrátane vytvorenia značky „Chuť Košického kraja“. Výsledky môžu slúžiť ako inšpirácia pre destinačné organizácie a samosprávy pri ďalšom plánovaní a podpore udržateľného rozvoja cestovného ruchu v regióne.
Vedoucí práce: Pavel Černý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses