Společná zahraniční a bezpečnostní politika EU : případová studie Ukrajina - Landová, Klára; Dubský, Zbyněk, 1974-; Kočí, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zabývá aktérstvím Evropské unie v kontextu ozbrojeného konfliktu na Ukrajině po ruské invazi v roce 2022. Hlavním cílem je zjistit, zda a jakým způsobem se EU profilovala jako samostatný bezpečnostní a diplomatický aktér. Analýza je zasazena do teoretického rámce aktérství a Společné zahraniční a bezpečnostní politiky, přičemž zkoumá dvě klíčové dimenze aktérství – vojenské nástroje a aktivity a diplomatické aktivity EU v období let 2022–2024. Práce se věnuje využití Evropského mírového nástroje a nástrojů Společné bezpečnostní a obranné politiky k poskytování vojenské pomoci Ukrajině a hodnotí diplomatickou angažovanost EU v mírových jednáních a koordinaci s mezinárodními partnery, zejména NATO a OSN. Výsledky výzkumu přispívají k hlubšímu porozumění schopnosti EU vystupovat jako významný aktér v oblasti mezinárodní bezpečnosti a diplomacie, a to v kontextu jedné z nejzásadnějších krizí současnosti.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses