Uplatňování prvků environmentálního managementu v ubytovacích zařízeních v Praze - Lugovskaia, Iuliia (2025)
Cílem této bakalářské práce bylo zkoumat uplatnění prvků environmentálního managementu ve vybraných ubytovacích zařízeních v centru Prahy a navrhnout doporučení pro jeho efektivnější implementaci. V teoretické části práce byl vysvětlen koncept environmentálního managementu, jeho výhody a nevýhody, stejně jako související certifikace. Dále byly popsány jednotlivé prvky environmentálního managementu, jako jsou úspora vody a energie, nakládání s odpady, environmentální komunikace a školení zaměstnanců. Praktická část práce byla založena na výzkumu provedeném pomocí strukturovaného dotazníku, který byl distribuován mezi zástupci vedení tříhvězdičkových hotelů v oblasti Praha 1. Dotazník byl navržen tak, aby komplexně vyhodnotil míru zavedení environmentálního managementu. Otázky se soustředily na opatření v oblasti úspory energie, vody a tepla, snižování spotřeby jednorázových materiálů, třídění odpadu, používání environmentálně šetrných čistících prostředky a motivace personálu k environmentálně odpovědnému chování. Výsledky ukázaly, že i když většina zařízení používá některé prvky environmentálního managementu, v mnoha případech chybí systematický přístup a komplexní strategie. Mezi hlavní překážky patří vysoké počáteční investiční náklady, nedostatek personálních zdrojů a omezený zájem ze strany zákazníků. Přesto však environmentální management představuje významný nástroj ke zvyšování udržitelnosti a konkurenceschopnosti v oblasti hotelových služeb.