Hospodářský koridor Indie–Blízký východ–Evropa perspektivou středních mocností - Slivanský, Šimon; Přikryl, Pavel; Hennlichová, Marcela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce si klade za cíl zjistit, pomocí jakých narativů Indie, jakožto střední mocnost, nahlíží na Hospodářský koridor Indie-Blízký východ-Evropa (IMEC) a jak se tato perspektiva promítá do jeho prezentace. Na základě kvalitativní tematické diskurzivní analýzy indických vládních dokumentů, projevů a mediálních textů práce dochází k závěru, že Indie systematicky reflektuje čtyři principy teorie pružného multilateralismu. Zaprvé, princip kontextové specifičnosti je reflektován narativy, které IMEC prezentují jako pružný a adaptabilní režim v kontrastu s čínskou iniciativou Pás a stezka a jako projekt založený na různorodých partnerstvích. Zadruhé, princip komplementarity se odráží ve volbě strategie budování partnerství s širokou agendou, omezeným počtem aktérů a diverzifikací partnerů pro zachování diplomatické flexibility. Zatřetí, princip budování konsensu se projevuje snahou o vytvoření specifického „konsensu IMEC“ založeného na pragmatických regionálních normách s cílem získat mezinárodní uznání a potvrdit tak svůj status střední mocnosti. Začtvrté, nekonfrontační přístup k velmocem je realizován duální strategií, která legitimizuje stávající světový řád a zároveň dává přednost triangulární spolupráci (TrC) primárně s USA, což práce konceptualizuje jako komplexní hybridní „tetrahedrální spolupráci“ (TtC). Angažmá Indie v projektu IMEC tak není náhodné, ale představuje promyšlené a koherentní ztělesnění její zahraničněpolitické strategie jakožto aktivní střední mocnosti 21. století.
Vedoucí práce: Pavel Přikryl
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses