Zajištění práv menšinových akcionářů : Právní nástroje a jejich aplikace - Hunko, Nazar (2025)
Cílem této bakalářské práce je vyzkoumat právní nástroje sloužící k ochraně práv menšinových akcionářů v akciových společnostech podle českého právního řádu, zejména dle zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích. Práce se soustředí na vybrané instituty, jako je kvalifikovaný akcionář, kumulativní hlasování a právní prostředky ochrany v kontextu rozdělování zisku a nuceného přechodu akcií („squeeze-out“). Na základě rozboru legislativy, odborné literatury a judikatury hodnotí, do jaké míry právní rámec umožňuje menšině efektivně uplatňovat svá práva a bránit se případnému zneužití většinou. Výsledky práce ukazují, že právní úprava nabízí relevantní ochranné nástroje, jejichž praktická účinnost však závisí na ochotě většiny je respektovat a na ustálenosti soudní praxe.