Srovnání podmínek a způsobů řízení Fondů Kvalifikovaných Investorů v Lichtenštejnsku a České Republice - Linhart, Lukáš (2025)
Tato diplomová práce se zabývá fondy kvalifikovaných investorů (FKI) a jejich rolí v rozvoji kapitálového trhu v České republice. Na základě odborné literatury, rozhovorů s odborníky z České republiky a Lichtenštejnska a srovnání praxe v obou jurisdikcích identifikuje klíčové překážky a příležitosti pro další rozvoj FKI v českém prostředí. Práce využívá kvalitativní přístup a metodologii případových studií. Rozhovory s odborníky, jako jsou Lukáš Hrma (Česká republika), Bernhard Weininger a Michael Simmeth (Lichtenštejnsko), poskytly hluboký vhled do fungování správy aktiv prostřednictvím fondů, rozdílů v regulaci, přístupu k investorům a institucionální kultury. Na základě těchto zjištění byla formulována konkrétní doporučení pro český trh, inspirovaná osvědčenými postupy z Lichtenštejnska. Výstupy této práce mohou sloužit jako podklad pro odbornou diskusi o budoucnosti FKI v České republice a jako inspirace pro tvůrce politik a správce fondů, kteří hledají způsoby, jak zvýšit efektivitu, důvěru a atraktivitu českého kapitálového trhu.