Uhlíková cla a jejich evropská varianta - CBAM - Cink, Jonáš (2025)
Řešení klimatické krize vyžaduje mezinárodní spolupráci a celosvětové zpoplatnění emisí uhlíku představuje jedno z možných řešení. Evropská unie se v tomto směru snaží posílit svoji klimatickou politiku prostřednictvím zavedení mechanismu uhlíkového vyrovnávání na hranicích (CBAM). Cílem práce je daný mechanismus zanalyzovat z pohledu jeho konstrukce, ekonomického vlivu, enviromentální účinnosti a jeho postavení v rámci soustavy klimatických politik Evropské unie a také ve vztahu ke klimatických politikám ostatních států světa. Výsledkem práce je přehledová studie hodnotící současnou podobu systému EU-ETS, mechanismu CBAM a jejich roli ve světě klimatických politik.