Uhlíková cla a jejich evropská varianta - CBAM - Cink, Jonáš; Šaroch, Stanislav, 1970-; Procházková Iliniţchi, Cristina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Řešení klimatické krize vyžaduje mezinárodní spolupráci a celosvětové zpoplatnění emisí uhlíku představuje jedno z možných řešení. Evropská unie se v tomto směru snaží posílit svoji klimatickou politiku prostřednictvím zavedení mechanismu uhlíkového vyrovnávání na hranicích (CBAM). Cílem práce je daný mechanismus zanalyzovat z pohledu jeho konstrukce, ekonomického vlivu, enviromentální účinnosti a jeho postavení v rámci soustavy klimatických politik Evropské unie a také ve vztahu ke klimatických politikám ostatních států světa. Výsledkem práce je přehledová studie hodnotící současnou podobu systému EU-ETS, mechanismu CBAM a jejich roli ve světě klimatických politik.
Vedoucí práce: Stanislav Šaroch
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses