Role soukromých vojenských společností v moderním peacekeepingu : případová studie Středoafrické republiky - Švejcarová, Simona; Přikryl, Pavel; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Předkládaná diplomová práce se zaměřuje na působení soukromých vojenských společností ve Středoafrické republice v období od roku 2014 do současnosti. Práce je rozdělena do šesti kapitol, přičemž v teoretické části autorka vymezuje koncept privatizace bezpečnosti, představuje typologii soukromých vojenských společností a zasazuje danou problematiku do širšího rámce bezpečnostních studií. Empirická část se opírá o analýzu faktorů ovlivňujících současnou bezpečnostní situaci ve Středoafrické republice a hodnotí konkrétní projevy činnosti soukromých vojenských společností. Výzkum vychází ze dvou hlavních analytických rámců: bezpečnostního a humanitárně-lidskoprávního. Tyto dvě vytyčené oblasti autorce pomohly k zodpovězení stanové výzkumné otázky a naplnění cíle práce. Závěry ukazují, že soukromé vojenské společnosti ve zkoumaném prostředí představují zásadní destabilizační faktor. Systematicky oslabují státní autoritu, znesnadňují úsilí peacekeepingových operací a přispívají k prohlubování humanitární krize.
Vedoucí práce: Pavel Přikryl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses