Nákupní rozhodování v kontextu etiky a udržitelnosti v módním odvětví : Komparace zákazníků značky Shein s ostatními spotřebiteli - Mahnerová, Rebecca Charlotte; Halík, Jaroslav, 1961-; Postler, Milan, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na odlišnosti v nákupním chování pravidelných zákazníků čínské platformy Shein a ostatních spotřebitelů na českém trhu, a to z hlediska ceny, etiky a udržitelnosti. Cílem je ověřit, do jaké míry se tyto skupiny liší ve vnímání klíčových faktorů ovlivňujících rozhodování při nákupu oděvů z oblasti ultra rychlé módy. V teoretické části je představena dynamika rychlé a ultrarychlé módy, její environmentální a sociální dopady a specifika značky Shein jako dominantního hráče v segmentu. Empirická část využívá kvantitativní výzkum – online dotazník, jenž vyplnilo 134 respondentů, rozdělených na „pravidelné zákazníky“ Sheinu a „ostatní spotřebitele“. Data byla analyzována s cílem testovat čtyři hypotézy týkající se (1) významu ceny a trendů, (2) ochoty změnit spotřební chování, (3) důvěry v ekologická tvrzení a (4) role osobní odpovědnosti. Výsledky ukazují, že zákazníci Sheinu přikládají rozhodujícímu vlivu cenu a aktuální módní trendy, zatímco etickým a udržitelným aspektům věnují jen minimální pozornost. Zároveň projevují nižší ochotu omezit spotřebu rychlé módy či připlatit za udržitelnější varianty. Vnímání individuální bezmoci oslabuje motivaci k etickému nákupu v obou skupinách, avšak silněji u zákazníků Sheinu. Závěrem práce je, že informační kampaně samy o sobě nezajistí změnu chování; nezbytné jsou ekonomické pobídky, transparentní environmentální štítky a přísnější regulace greenwashingu.
Vedoucí práce: Jaroslav Halík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses