Vplyv počítačových hier na správanie mladistvých - Marko, Maroš; Radváková, Věra; Luc, Ladislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Témou bakalárskej práce je analýza vplyvu počítačových hier na správanie dospievajúcich, so zameraním na dva zásadné aspekty, kreativitu a agresivitu. Počítačové hry predstavujú významnú formu digitálnej kultúry a trávenia voľného času dospievajúcich, pričom ich vplyv na psychologické procesy a sociálne správanie adolescentov je čoraz častejšie predmetom odborných diskusií. Práca prepája teoretické poznatky z oblasti informačných a komunikačných technológií, vývinovej psychológie, neurovedy a mediálnych štúdií s výsledkami vlastného výskumu. Teoretická časť práce predstavuje históriu a klasifikáciu počítačových hier a analyzuje ich potenciálny prínos či riziká v oblastiach kognitívneho rozvoja a emočnej regulácie. Praktická časť je založená na kvalitatívnej prípadovej štúdii so štyrmi adolescentmi vo veku 12, 14, 16 a 18 rokov. Výskum sa zameriava na individuálne herné preferencie, subjektívne vnímanie hier, a ich súvislosť so schopnosťou tvoriť, zvládať frustráciu či socializovať sa prostredníctvom digitálnych platforiem. Z výsledkov vyplýva, že hry Minecraft, The Sims 4 a BeamNG.drive môžu podporovať vizuálno-priestorové schopnosti a kreatívne myslenie, zatiaľ čo hry so silným online komponentom zároveň napomáhajú budovaniu sociálnych vzťahov. Efekt na agresivitu bol u všetkých respondentov krátkodobý a regulovateľný. Bakalárska práca zároveň identifikuje rozdiely vo vnímaní hier v závislosti od veku a navrhuje možnosti ďalšieho výskumu s využitím longitudinálneho prístupu a kvantitatívnej triangulácie.
Vedoucí práce: Věra Radváková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses