Profesní odolnost zdravotních sester v kontextu kultury učení a hodnotové orientace - Konvalinová, Klára (2025)
Cílem bylo zjistit pociťovanou úroveň profesní odolnosti, kultury učení a zastávané hodnotové orientace zdravotních sester na ambulancích a lůžkových odděleních v rámci jedné nemocnice. Následně byl analyzován vztah mezi těmito třemi proměnnými, kdy kultura učení byla zvolena za nezávislou proměnnou, profesní odolnost za závislou pro-měnnou a jednotlivé vyšší hodnotové kategorie byly moderátory tohoto vztahu. Data byla sesbírána prostřednictvím tří validovaných dotazníků s uzavřenými otázkami. Vyhodnocení dat proběhlo mimo jiné pomocí lineární regrese a moderovaného regresního modelu. Výsledky ukazují, že kultura učení pozitivně ovlivňuje profesní odolnost zdravotních sester na zkoumaných typech pracovišť. Dále hodnotová preference překročení sebe sama pozitivně moderuje vztah mezi KU a PO u sester na lůžkových odděleních. Hodnotová preference posílení ega negativně moderuje vztah mezi KU a PO u zdravotních sester z ambulancí.