Priemyselné roboty a zamestnanosť v automobilovom priemysle v Japonsku - Vu Thi, Thu; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Hrubý, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Japonsko patrí medzi najviac robotizované krajiny sveta a zároveň čelí vážnym demografickým výzvam, ako je rýchlo starnúca populácia a pretrvávajúci nedostatok pracovnej sily. Tieto faktory vytvárajú rastúci tlak na udržanie konkurencieschopnosti strategických odvetví, predovšetkým automobilového priemyslu. Potenciálnym riešením sa stáva intenzívnejšie zavádzanie priemyselných robotov, ktoré ľudskú prácu dopĺňajú alebo nahrádzajú. Cieľom tejto bakalárskej práce je zhodnotiť, ako zavádzanie priemyselných robotov ovplyvnilo zmeny v štruktúre zamestnanosti v japonskom automobilovom priemysle, najmä z pohľadu vývoja počtu kvalifikovaných a nekvalifikovaných pracovníkov. Práca je rozdelená do troch hlavných kapitol. Prvá kapitola sa venuje všeobecnej charakteristike priemyselných robotov v japonskom automobilovom priemysle, ich vývoju a súčasným postavením v sektore. V druhej kapitole sa práca zameriava na vývoj kvalifikačnej štruktúry zamestnanosti v japonskom automobilovom priemysle v súvislosti s nárastom robotických inštalácii. V tretej kapitole sa prostredníctvom teoretického modelu technologickej zmeny orientovanej na zručnosti (Skill-Biased Technological Change) práca zaoberá zmenami v dopyte po kvalifikovaných a nekvalifikovaných zamestnancoch.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses