Regulace cestovního ruchu v EU - Pecháčková, Barbora (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá právní regulací cestovního ruchu v Evropské unii se zaměřením na Českou republiku a Chorvatsko. Hlavním cílem práce je identifikovat současná opatření a právní regulace v oblasti cestovního ruchu na úrovni EU a ve dvou vybraných členských státech, analyzovat jejich efektivitu zejména v kontextu fenoménu overtourismu a navrhnout možná opatření využitelná v českém prostředí. Práce se opírá o deskriptivní a komparativní metodu, včetně případových studií Prahy a Dubrovníku jako destinací silně zasažených overtourismem. Součástí je rovněž analýza návrhu věcného záměru zákona o podpoře rozvoje cestovního ruchu v České republice. Z výsledků práce vyplývá, že právní rámec EU poskytuje především podpůrné nástroje, zatímco konkrétní regulace spadají do kompetencí členských států. Srovnání ukazuje, že Chorvatsko díky jasnějším kompetencím v oblasti řízení cestovního ruchu již zavedlo opatření, která lze s úpravami aplikovat i v českém právním rámci. Navržená opatření se zaměřují na podporu regionálního rozvoje, zmírnění negativních dopadů overtourismu a zvýšení kvality života místních obyvatel.