Geoekonomická rivalita na Blízkém východě : Saudská Arábie, Izrael a Írán - Vitarigov, Rašid; Weinfurter, Jaroslav; Hennlichová, Marcela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou geoekonomických strategií Saúdské Arábie, Izraele a Íránu jako klíčových aktérů na Blízkém východě. V podmínkách regionální nestability, sankčního tlaku a globálních geopolitických změn se právě ekonomika stává hlavním nástrojem prosazování vlivu – od energetické diplomacie a investic až po export technologií a vytváření logistických tras. Studie vychází z konceptů geoekonomiky a regionální hierarchie a opírá se o metody sledování procesů a komparativní analýzy. Výsledkem jsou tři modely: institucionalizovaná geoekonomika Izraele, surovinový přístup Saúdské Arábie a strategie odporu Íránu. Práce ukazuje, jak ekonomické nástroje nahrazují vojenské a diplomatické prostředky, transformují rovnováhu sil a formují novou politickou architekturu Blízkého východu.
Vedoucí práce: Jaroslav Weinfurter
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses