Geopolitika nerostných surovin - Phamová, Yen; Štěrbová, Ludmila, 1957-; Brellíková, Miriam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá geopolitickými aspekty nerostných surovin, jejich distribucí, kontrolou a vlivem na mezinárodní vztahy. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. První část představuje teoretický rámec, včetně vymezení pojmu geopolitika a role strategických surovin v globální ekonomice. Druhá, analytická část, se opírá o literární rešerši a případové studie, které ilustrují využití nerostných surovin jako nástroje moci ve vnějších i vnitřních konfliktech. Zvláštní pozornost je věnována případům ropného embarga OPEC a čínských exportních restrikcí, stejně jako konfliktům o koltan a lithium v Demokratické republice Kongo a Latinské Americe. Práce rovněž zkoumá protekcionismus jako geopolitický nástroj a hodnotí jeho dopady na obchod a bezpečnost. Cílem práce je vyhodnotit dopady geopolitických konfliktů na sektor nerostných surovin a jakým způsobem mezinárodní politické vztahy ovlivňují dostupnost a cenu těchto komodit.
Vedoucí práce: Ludmila Štěrbová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses