Demografická analýza Vyšehradskej skupiny - Bartko, Adam Kristián; Frömmelová, Tereza; Hon, Filip; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Bakalárska práca analyzuje a porovnáva demografický vývoj krajín Vyšehradskej skupiny (Českej republiky, Slovenskej republiky, Maďarska a Poľska) v rokoch 2012 až 2022. Práca sa zameriava na vývoj ukazovateľov pôrodnosti, plodnosti, úmrtnosti, starnutia populácie a migrácie. Teoretická časť vysvetľuje základné demografické pojmy a špecifiká regiónu V4, zatiaľ čo praktická časť využíva kvantitatívnu analýzu údajov z databázy Eurostatu a národných štatistických úradov. Výsledky poukazujú na spoločné aj rozdielne demografické trendy a identifikujú hlavné výzvy v oblasti demografickej udržateľnosti. Záver ponúka návrhy na zlepšenie verejných politík v kontexte starnutia populácie a nízkej plodnosti.
Vedoucí práce: Tereza Frömmelová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses