Dopady příjezdového cestovního ruchu na českou ekonomiku na příkladu analýzy spotřeby piva. - Pliska, Tomáš; Herget, Jan; Černý, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce se zabývá propojením cestovního ruchu a pivního průmyslu v České republice. Cílem práce je kvantifikovat ekonomický přínos domácích a zahraničních turistů na základě jejich spotřeby piva a vytvořit tzv. pivní index, který vyjadřuje podíl cestovního ruchu na celkové spotřebě a výdajích za pivo. Analytická část práce se opírá o tři hlavní pilíře: analýzu vývoje domácího a příjezdového cestovního ruchu, analýzu spotřebních košů turistů a analýzu dat z pivního průmyslu. Výsledkem je objemová i finanční varianta pivního indexu pro zahraniční cestovní ruch. Výzkum ukázal, že zahraniční cestovní ruch má měřitelný podíl na domácí spotřebě piva. Pokus o konstrukci obdobného indexu pro domácí cestovní ruch narážel na metodická omezení. Výsledky této práce mohou přispět k hlubšímu porozumění ekonomickému významu turismu a pivní kultury v České republice.
Vedoucí práce: Jan Herget
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses