Využití metod Competitive Intelligence pro analýzu trendů v územním plánování - Dlouhý, Šimon; Černý, Jan; Molnár, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá využitím Competitive Intelligence v oblasti územního plánování. Územní plánování se vzhledem k probíhající digitalizaci a zvýšenému zájmu veřejnosti o stav a podobu okolí dostává do popředí veřejného zájmu a dává tak smysl se mu věnovat i z pohledu práce s daty a informačních a znalostních technologií. Na území České republiky se zároveň oblast územního plánování potýká s mnoha problémy spočívajícími například v nesjednocenosti informačních zdrojů nebo v nedostatku moderních nástrojů a otevřených dat. Zmíněné problémy pomáhají utvářet cíle této diplomové práce. Hlavním z těchto cílů je získání nového, uceleného pohledu na oblast územního plánování a trendy v dané oblasti. Toho je v diplomové práci dosaženo pomocí cílů dílčích mezi které patří identifikace trendů a problémů ve vztahu ke zkoumanému území a jejich propojení se socioekonomickými ukazateli. K naplnění zmíněných záměrů je v rámci práce vytvářený analytický nástroj kombinující prvky tradiční analýzy, automatizaci v podobě tvorby agenta a využití jazykových modelů ke zpracování přirozeného jazyka. Nástroj je následně využíván k provedení analýzy založené na principech Competitive Intelligence, která poskytuje výstupy odpovídající právě vymezeným cílům. Diplomová práce tak tímto způsobem nabízí nový přístup k práci s územními plány a poskytuje potenciální přínosy pro všechny aktéry v oblasti územního plánování. Mezi ty se mohou řadit soukromé společnosti, územní samosprávné celky, ale i aktivní občané se zájmem o danou oblast.
Vedoucí práce: Jan Černý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: business intelligence [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses