Sociodemografické faktory pandemie COVID-19 v České republice, Dánsku a Itálii - Adámková, Sára (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou vývoje pandemie COVID-19 v České republice, Dánsku a Itálii v kontextu sociodemografických faktorů a jejich vlivu na průběh pandemie. Analýza je založena na tradičně používaných demografických ukazatelích jako jsou míra incidence, míra smrtnosti či míra smrtelnosti. Zjištěné poznatky jsou následně uplatněny při vytvoření mikrosimulace šíření nákazy mezi obyvateli těchto zemí. K analýze byly využity rozsáhlé datové sady o onemocnění COVID-19 zveřejňované oficiálními institucemi jednotlivých zemí. Z analýzy dat vyplývá, že nepříznivý vývoj pandemie ve vybraných zemích byl zapříčiněn několika různými faktory, v případě České republiky nejspíše nedodržováním opatření, v případě Dánska nedostatečně připraveným imunitním systémem obyvatel na vlnu pandemie způsobenou variantou Omicron a v Itálii rychlým rozšířením onemocnění, jež nebylo včas podchyceno z důvodu nedostačujících testovacích kapacit. Práce dále naznačuje možné podhodnocení statistik úmrtí v Itálii a Dánsku a zdůrazňuje nutnost očkování zejména u rizikových skupin obyvatel.