Zajištění souladu s DORA za použití přístupů podnikové architektury - Kostelník, Radim; Sládek, Pavel; Maryška, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a pilotním ověřením implementace procesu analýzy rizik informačních a komunikačních technologií (IKT) v prostředí bankovní instituce, a to v souladu s požadavky nařízení Evropského parlamentu a Rady EU 2022/2554 (DORA). Práce identifikuje nedostatečné sladění interních procesů řízení IKT rizik v organizaci s nově formulovanými regulatorními požadavky, které vznikají v reakci na výrazný nárůst kybernetických hrozeb ohrožujících dostupnost a bezpečnost digitálních služeb v kritických sektorech. Hlavním cílem práce je vytvořit konkrétní, efektivní, opakovatelný a regulatorně vyhovující přístup k analýze IKT rizik. K dosažení tohoto cíle jsou využity principy a metodiky vybraných kyberbezpečnostních rámců (např. NIST Cybersecurity Framework 2.0, normy ISO řady 27000 a 31000) v kombinaci s přístupy a nástroji podnikové architektury (EA), včetně TOGAF, ArchiMate a CMDB. Výsledkem je metodický postup doplněný architektonickými artefakty, jehož vývoj je ukotven v metodě Design Science Research (DSR). Klíčovým aspektem návrhu je zavedení systematického a řízeného procesu identifikace a hodnocení IKT rizik na úrovni aplikací s využitím existující Konfigurační databáze (CMDB) jako primárního datového zdroje informací o primárních a podpůrných aktivech. Proces zahrnuje automatizovanou klasifikaci aplikací na základě bezpečnostní triády (důvěrnost, integrita, dostupnost), výběr kritických aplikací pro detailní analýzu a strukturované workshopy pro identifikaci rizik s využitím katalogů zranitelností a riskových scénářů. Dále je navržena a implementována centrální evidence IKT rizik v nástroji Jira, která umožňuje transparentní sledování rizik a jejich vazeb na aplikace a obchodní funkce. Návrh byl na metodické úrovni ověřen externí konzultací a
Pilotní provoz potvrdil funkčnost a použitelnost navrženého procesu v praxi a přinesl cenné poznatky pro jeho další iterativní rozvoj. Výsledné řešení přispívá k posílení digitální provozní odolnosti organizace, zajištění souladu s regulatorními požadavky DORA a podpoře konzistentního a auditovatelného rámce pro řízení IKT rizik uvnitř organizace.
Vedoucí práce: Pavel Sládek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: řízení podnikové informatiky [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses