Marketingová komunikace kaváren na Instagramu - Almazova, Aiana (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu komunikačních strategií vybraných kaváren na sociální síti Instagram a jejich vliv na loajalitu mladých zákazníků ve věku 18–25 let. Hlavním cílem je identifikovat faktory ovlivňující zákaznickou loajalitu a zároveň poukázat na nedostatečné využití komunikačního potenciálu Instagramu v kavárenském prostředí – zejména na převahu vizuálně estetického obsahu bez praktických nebo relevantních informací. Teoretická část vymezuje klíčové pojmy z oblasti vizuální komunikace, marketingu na sociálních sítích a specifik komunikace v gastronomickém sektoru se zaměřením na kavárny. Praktická část využívá kvalitativní výzkumné metody: obsahová analýza pěti Instagramových profilů pražských kaváren byla doplněna o pět rozhovorů s respondenty z cílové skupiny, které potvrdily existenci problému jednostranné a málo informativní komunikace. Dále proběhla dvě expertní interview s odbornicemi na vizuální komunikaci a online marketing. Kvantitativní část výzkumu zahrnovala online dotazníkové šetření se 162 respondenty různých věkových kategorií. Výsledky ukazují, že k budování loajality přispívá nejen vizuální atraktivita příspěvků, ale také informativní hodnota, autentičnost komunikace a schopnost reagovat na potřeby sledujících. Mezi klíčová doporučení patří pravidelná komunikace prostřednictvím příběhů a komentářů, zveřejňování praktických informací (např. menu, akce, otevírací doba), zapojování zákazníků do obsahu (např. user-generated content) a budování značky založené na důvěře a osobním přístupu.