Analýza emisí dopravních letadel za využití dat z letových odpovídačů - Janoch, Martin; Horníček, Jaroslav; Danko, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou emisí dopravních letadel na základě dat získaných z letových odpovídačů. Zaměřuje se na změny v leteckém provozu nad Evropou během ledna let 2019, 2021 a 2023, které pokrývají období před pandemií covidu-19, během ní a po jejím odeznění. Jsou zde podrobně popsány metody prostorové a časoprostorové analýzy, zejména jádrový odhad hustoty a jeho časové rozšíření, které jsou využity pro modelování rozložení letového provozu a jeho proměn v čase. Pro srovnání hustot rozdělení práce představuje míry jejich podobnosti, a to Jensen-Shannonovu divergenci a Earth Mover’s Distance. Pro kvantifikaci neuspořádanosti letových parametrů je využito konceptu Approximate Entropy. Práce rovněž poskytuje náhled do fungování fyzikálního modelu OpenAP pro výpočet spotřeby paliva a emisí vznikajících při jeho spalování, včetně možností jeho integrace s letovými daty poskytnutými platformou OpenSky Network. Dále je představen způsob získávání letových dat a rovněž detailně popsán postup jejich zpracování. Teplotní mapy, jako výstup prostorové analýzy, ukazují pokles hustoty provozu v roce 2021 oproti roku 2019, s částečným zotavením v roce 2023. Ukázalo se, že nejvýrazněji letecká doprava v covidovém roce opadla v okolí Londýna a dalších velkých uzlů. Uzavření vzdušného prostoru nad Ukrajinou a Ruskem vedlo k přesměrování určitých tras, a to především směrem na jih. Efektivita tras byla nejvyšší v roce 2021, což spolu s větším zastoupením kratších a regionálních letů vedlo k poklesu průměrné spotřeby paliva.
Vedoucí práce: Jaroslav Horníček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses