Automatická detekce chyb a anomálií v datech - Martínková, Marie; Pejčoch, David; Máša, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Bakalářská práce se zabývá automatickou detekcí problémů v datech s důrazem na využití moderních technologií pro zajištění datové kvality. Cílem práce je představit možnosti automatizace při identifikaci typických problémů v datech, jako jsou chybějící nebo nevalidní hodnoty, odlehlé hodnoty a anomálie, schema drift a data drift. Teoretická část vymezuje klíčové pojmy, dimenze datové kvality a úlohy spojené s jejím řízením, přičemž zvláštní pozornost je věnována konceptu rozšířené datové kvality, který propojuje tradiční přístupy s pokročilými nástroji, jako jsou strojové učení, zpracování přirozeného jazyka a velké jazykové modely (LLM). V praktické části jsou navrženy a otestovány různé metody detekce problémů v reálném datovém souboru. Použité přístupy zahrnují pravidlové systémy, algoritmy strojového učení, nástroje pro automatickou profilaci a využití LLM. Výsledky ukazují, že automatizovaná detekce je technicky proveditelná a prakticky přínosná, zejména při kombinaci více metod. Pravidlové přístupy poskytují transparentní a snadno interpretovatelné výstupy, zatímco velké jazykové modely nabízejí vyšší flexibilitu a schopnost zachytit složitější vzory v datech. Jejich využití však vyžaduje pečlivou validaci, protože bez kontextuálního přizpůsobení mohou generovat nepřesné nebo nadbytečné výsledky. Práce zároveň identifikuje směry dalšího rozvoje v oblasti automatizace datové kvality, jako je například systematické testování výstupů LLM na anotovaných datech, zkoumání vlivu kontextualizace vstupů nebo integraci detekčních nástrojů do širších datových ekosystémů. Výsledky této práce tak mohou sloužit jako výchozí bod pro další výzkum i praktické nasazení nástrojů pro efektivní správu dat.
Vedoucí práce: David Pejčoch
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses