Analytický nástroj pro CZ.Basketball - Randuška, Daniel; Potančok, Martin; Pour, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Diplomová práce se zabývá návrhem a realizací analytického nástroje pro Českou basketbalovou federaci, jehož cílem je zkvalitnění rozhodovacích procesů skrze systematické využití dat. V rámci práce je navrženo centralizované řešení, které integruje více datových zdrojů do jednotné analytické platformy postavené na nástrojích Microsoft Azure a Power BI. Nástroj umožňuje efektivní práci se zápasovými statistikami, sledování výkonnosti hráčů i týmů, tvorbu vizualizací a podporu strategického rozhodování trenérů a analytiků napříč reprezentacemi. Práce využívá metodologii CRISP-DM pro strukturovaný postup vývoje datového řešení a zahrnuje návrh datového modelu, architektury datového skladu, datové transformace a vizualizačních dashboardů. Součástí je i aplikace pokročilých metrik známých z prostředí profesionálního basketbalu. Výsledný nástroj byl testován a validován s cílem zajistit praktickou využitelnost. Práce přináší konkrétní přínosy pro práci s daty ve sportovním prostředí a otevírá možnosti pro další rozvoj sportovní analytiky nejen v Česku.
Vedoucí práce: Martin Potančok
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses