Pozitivní a negativní dopady velkých jazykových modelů - Miláčková, Kateřina; Berka, Petr, 1959-; Chudán, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou pozitivních a negativních dopadů velkých jazykových modelů (LLMs) ve společnosti. Cílem je zhodnotit jejich přínosy a rizika v různých oblastech aplikace. Práce se rovněž zaměřuje na architekturu LLMs, jejich vývoj a hlavní aplikace. V teoretické části je využita rešerše odborné literatury, která slouží k definici základních pojmů, vysvětlení principů fungování generativní umělé inteligence (GenAI) a identifikaci klíčových výhod a výzev spojených s využíváním těchto technologií. Praktická část je založena na případové studii a kvalitativní obsahové analýze výstupů čtyř vybraných modelů (ChatGPT-4o, Gemini 2.5 Pro, Llama 4 Maverick), které byly testovány na analytických, kreativních a informačních úlohách. Výsledky ukazují, že jednotlivé modely se liší v jazykové kvalitě, přesnosti i stylistickém projevu, přičemž žádný z nich není univerzálně nejlepší. Práce zároveň upozorňuje na důležitost promyšlené formulace promptu a kritického přístupu k interpretaci výstupů. Na základě zjištění jsou formulována doporučení pro praktické využití LLMs s ohledem na jejich specifika a limity
Vedoucí práce: Petr Berka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses