Vliv influencer marketingu na vnímání značky - případová studie Yes Krabičky - Folc, Dominik; Gburíková, Alžbeta; Stiebitz, Richard; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Bakalářská práce se zabývá vlivem influencer marketingu na vnímání značky. Cílem bakalářské práce je zjistit, jakým způsobem influencer marketing ovlivňuje vnímání značky pomocí případové studie vybraných komunikačních kampaní konkrétní firmy Yes Krabičky, ve kterých bylo využito influencer marketingu. K naplnění cíle a zodpovězení výzkumných otázek autor využívá kombinaci kvalitativní obsahové analýzy a kvantitativní analýzy interních dat firmy z platforem Shopify, Meta a TikTok. Výzkum srovnává vliv influencer marketingu na budování značky v kampaních s influencery Petrem Švancarou a Martinem Mikyskou. Výsledky prokazují, že kampaň založená na autentičnosti, storytellingu a vysoké shodě hodnot (Švancara) přináší vysokou míru retence zákazníků a kvalitní interakce, čímž efektivně buduje vztah ke značce. Naopak slevová kampaň využívající makroinfluencera (Mikýř) přináší sice rekordní akvizici a vysoký dosah, avšak s výrazně méně konzistentním přínosem pro značku a loajalitou. Analýza dále vyvrací teoretický předpoklad o vyšších prodejích v reakci na sdělení influencera v porovnání se sdělením od firmy. V závěru autor formuluje doporučení pro firmu Yes Krabičky, aby pro dlouhodobé a plodné budování značky využívala autentický obsah s influencery a virální tvůrce nasazovala pouze takticky pro krátkodobý nárůst objednávek.
Vedoucí práce: Alžbeta Gburíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses