Audit bezpečnosti informačních systém - Růžička, Martin; Svatá, Vlasta, 1952-; Zbořil, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Diplomová práce analyzuje postupy, metody a nástroje využívané při auditech bezpečnosti informačních systémů se zvláštním zaměřením na personální aspekty a oblast compliance. Cílem práce je ověřit, jak praxe a chování zaměstnanců odpovídají definovaným interním politikám a legislativním požadavkům (NIS2, kybernetický zákon, GDPR) a identifikovat slabiny spojené s lidským faktorem. V teoretické části jsou shrnuty klíčové pojmy, standardy (ISO/IEC 27001:2022, COBIT 2019) a relevantní legislativa. V praktické části byl ve zvoleném podniku nejprve proveden gap audit souladu s požadavky nařízení GDPR, směrnice NIS2 a zákona o kybernetické bezpečnosti. Následně byl proveden audit podle interních pravidel podniku a referenčních rámců ISACA, ISO/IEC 27001 a COBIT 2019. Audit kombinoval dokumentové přezkumy, rozhovory, pozorování a matice rizik a kontrol (Risk & Control Matrix, RACM). Výsledky odhalily nedostatečnou úroveň plnění požadavků ve sledovaných oblastech. Na základě zjištěných nedostatků práce navrhuje soubor opatření ke zvýšení efektivity procesu auditu, posílení bezpečnostní kultury a snížení rizik lidského faktoru.
Vedoucí práce: Vlasta Svatá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses