Použití biomimetických algoritmů v kybernetické bezpečnosti pro detekci anomálií - Pinterová, Lucie (2025)
Tato práce se zabývá návrhem a vyhodnocením biomimetického přístupu pro detekci anomálií v síťovém provozu. V teoretické části je nejprve uveden kontext kybernetické bezpečnosti a význam detekce anomálií, dále jsou popsány principy biomimetických algoritmů, jejich rozdělení a konkrétní vybrané metody. Na základě rešerše a definovaných kritérií byl pro praktickou část zvolen algoritmus negativní selekce, inspirovaný mechanismy imunitního systému. Vstupní atributy pro tento model byly vybrány pomocí LightGBM. Algoritmus je nejprve implementován v základní podobě, která pracuje pouze s vybranými atributy. Následně je tento přístup rozšířen o doménová pravidla, která umožňují dynamické přizpůsobení citlivosti detekce. Výsledky ukazují, že právě hybridní přístup dosahuje nejvyšší úspěšnosti detekce. Permutační analýza potvrdila význam přenosových příznaků a objemových charakteristik pro rozhodování modelu. Zároveň byla vyhodnocena účinnost jednotlivých pravidel, která ukázala, jak důležitá je jejich formulace. Navržené řešení bylo ověřeno na reálném datasetu a ukázalo potenciál pro nasazení v prostředích s omezenou dostupností označených dat. Součástí práce je kód v jazyce Python, který umožňuje replikaci a další rozvoj navrženého postupu.