Návrh a reporting dodatečného ztotožnění klientů v pojišťovně - Kubata, Jan; Novotný, Ota, 1971-; Pavlica, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Diplomová práce se primárně zabývá problematikou ztotožňování klientů v pojišťovnictví. Hlavním cílem je navrhnout a implementovat reportingové řešení, které umožní efektivní správu a monitoring neztotožněných klientů, včetně problémů spojených s tímto procesem. Reportingové řešení se skládá z několika fází, mezi něž patří analýza stávajících dat v datovém skladu, následné zpracování a transformace dat do formátu, který je vhodný pro Business Intelligence datový model a závěrečné nahrání dat do vizualizačního nástroje Microsoft Power BI, ve kterém je vytvořen samotný report. Součástí řešení je také pilotní a testovací návrh procesu, který by potenciálně mohl sloužit ve formě aplikace jako možnost dodatečného prohledání stávajícího souboru klientů a případné ztotožnění neztotožněného klienta na základě podobnosti za pomoci různých metod a přístupů. V návaznosti na testované metody je provedeno celkové vyhodnocení výsledků z hlediska jejich přesnosti a praktického využití v kontextu této problematiky. Celé řešení poskytuje základní rámec, díky kterému může pojišťovna efektivně zlepšit proces identifikace klientů, minimalizovat chyby způsobené neúplnými či nekonzistentními daty a optimalizovat zákaznické služby. Výsledky práce zároveň poukazují na možné využití pokročilých matematických metod, včetně strojového učení, pro další rozvoj a zefektivnění procesů v tradiční společnosti.
Vedoucí práce: Ota Novotný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses