Analýza vybraných ukazatelů stavebních spořitelen ve srovnání s ekonomickými trendy České republiky - Temerbulatova, Diana; Malec, Lukáš; Vozár, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vývoje stavebních spořitelen v České republice a jejich vztahem k vybraným makroekonomickým ukazatelům, jako je hrubý domácí produkt, indikátor spotřebitelských cen, indikátor důvěry spotřebitelů a úrokové sazby stanovené Českou národní bankou. Hlavním cílem práce je identifikovat a kvantifikovat tyto vztahy pomocí ekonometrických metod a posoudit, jakým způsobem makroekonomické prostředí ovlivňuje činnost stavebních spořitelen. Klíčovým nástrojem použitým v praktické části je model autoregresních rozložených zpoždění, který umožňuje zkoumat krátkodobé i dlouhodobé souvislosti mezi proměnnými s různým stupněm integrace. Tento model je aplikován jak na agregovaná čtvrtletní data za celou Českou republiku, tak na roční data jednotlivých stavebních spořitelen. Dále jsou využity také sezónní modely autoregresního integrovaného klouzavého průměru a regresní modely, které slouží k modelování predikci vývoje klíčových ukazatelů, jako je objem poskytnutých úvěrů nebo vývoj úrokových sazeb ze stavebního spoření. Výsledky práce ukazují, že změny makroekonomických ukazatelů se u stavebních spořitelen projevují s určitým zpožděním a tyto vlivy je možné úspěšně modelovat pomocí přístupu autoregresních rozložených zpoždění. V práci jsou zároveň diskutovány výhody a omezení jednotlivých metod. Součástí práce je také přehled základních charakteristik, vývoje a role stavebního spoření v rámci finančního systému.
Vedoucí práce: Lukáš Malec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data analytics [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses