Optimalizácia herných manuálov - Daniš, Adam (2025)
Diplomová práca sa zaoberá návrhom a testovaním optimalizácie herných manuálov v oblasti stolových hier. Hlavným cieľom bolo znížiť čas potrebný na pochopenie pravidiel o polovicu a zároveň zvýšiť ich zrozumiteľnosť a používateľský komfort. Práca vychádza z princípov kognitívnej vedy, najmä teórie kognitívnej záťaže, a overuje ich uplatniteľnosť v praxi. Optimalizačné zásahy sa zameriavali na zníženie vonkajšej kognitívnej záťaže prostredníctvom úpravy štruktúry textu, zvýrazňovania kľúčových prvkov, vizuálnej navigácie a odstránenia nadbytočných informácií. Praktická časť práce zahŕňa analýzu manuálov, dotazníkove šetrenie a dvojfázové testovanie - pôvodných a následne optimalizovaných verzií manuálov pre dve vybrané hry: Jízdenky, Prosím! Evropa a Mars: Teraformace. Výsledky ukázali výrazné zlepšenie vo všetkých sledovaných oblastiach: priemerný čas učenia sa znížil o 43 % až 44 %, a hoci sa hlavný cieľ úplne nenaplnil, podarilo sa významne zefektívniť proces osvojovania si pravidiel. Počet návratov k manuálu počas hry výrazne klesol a subjektívne hodnotenie kognitívnej záťaže hráčov výrazne stúplo a vo všetkých prípadoch prekročilo stanovenú cieľovú hranicu spokojnosti. Práca zároveň navrhuje rámec odporúčaní, ktoré je možné aplikovať aj na ďalšie herné manuály.