Metaanalýza incidence malignit a závažných infekcí u pacientů s roztroušenou sklerózou - Šturmová, Magdalena (2025)
Incidence malignit a závažných infekcí je důležitá pro identifikaci rizik spojených s léčbou a výskytem dalších komorbidit u pacientů s roztroušenou sklerózou (RS). Dosud publikované výstupy jsou velmi variabilní a cílem této práce je proto objasnit incidenci a identifikovat rizikové faktory související s typem terapie a přítomností vícečetných komorbidit a porovnat je s daty z obecné populace. Výsledky metaanalýzy jednoznačně prokázaly vyšší incidenci závažných infekcí u pacientů s RS oproti běžné populaci. Zhruba trojnásobná incidence byla prokázána u infekcí močových a respiračních cest a sepsí. Infekční komplikace byly častější u pacientů léčených S1P modulátory a anti-CD20 terapií. Incidence malignit byla vyšší u pacientů s RS oproti běžné populaci, ale pouze v jednom z modelů. Vyšší incidence byla pak prokázána u kožních nádorů (nemelanomových i celkově) a nádorů ženského reprodukčního traktu (ale zde také pouze v jednom modelu). Analýza potvrzuje důležitost sledování komorbidit a individuálního zvažování rizika při volbě chorobu-modifikující terapie. Dlouhodobá expozice imunosupresivní léčbě, typ a délka terapie i přítomnost dalších rizikových faktorů mohou výrazně ovlivnit výskyt infekcí a malignit. Výsledky podtrhují potřebu dalšího výzkumu, který by analyzoval vliv věku, pohlaví, trvání a typu léčby a interakci mezi jednotlivými rizikovými faktory.