Analýza efektívnosti pomocou metód DEA a SFA v simulovanom prostredí - Borošová, Ivana (2025)
Práca sa zaoberá skúmaním vybraných metód odhadu technickej efektívnosti – stochastickej analýzy hraníc a analýzy obalu dát v rôznych simulačných scenároch. Pomocou Monte Carlo simulácií je skúmaná ich presnosť, robustnosť voči nesprávnej špecifikácii modelu, citlivosť na veľkosť vzorky, typ šumu a štruktúru dát. V každom scenári boli známe skutočné hodnoty efektívnosti, čo umožnilo objektívne porovnanie výstupov modelov s realitou. Hodnotenie bolo založené na metrikách ako priemerná absolútna odchýlka (MAD), smerová odchýlka (MD), poradí efektívnosti (Spearman, Kendall korelácie) a ďalších. Výsledky ukazujú, že správne špecifikovaný model SFA je robustnejší voči chybe vo funkčnej forme než voči chybnej distribúcii. DEA modely podávajú stabilné výkony v jednoduchších podmienkach, no sú náchylnejšie na šum a vyššiu dimenzionalitu. Zistenia tejto práce prispievajú k lepšiemu pochopeniu výberu vhodnej metódy efektívnostnej analýzy v závislosti od charakteru dostupných dát.