Tvorba portfolií v automatizovaném investičním poradenství : porovnání aplikace Black-Littermanova modelu s investiční praxí - Voštová, Klára; Borovička, Adam; Neugebauer, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá aplikací Black-Littermanova modelu v prostředí automatizovaného investičního poradenství. Hlavním cílem bylo sestavit sadu investičních portfolií, která by zachováním rizikového profilu odpovídala Portfoliím na míru nabízeným platformou Portu, a zároveň dosahovala vyšších očekávaných výnosů. Hypotéza, že modelovaná portfolia budou svou strukturou i výkonností podobná těm stávajícím, byla v rámci práce ověřena, nikoliv však potvrzena. Black-Littermanův model byl podrobně popsán a implementován krok po kroku na reálná historická data ETF využívaných Portu. Model byl testován jak ve své standardní podobě, tak i s praktickým omezením na maximální váhu jednotlivého aktiva. Výsledky ukázaly, že i~po zavedení tohoto omezení se složení modelovaných portfolií liší od Portfolií na míru. Modelovaná portfolia dosahují při zachování úrovně rizika vyšších výnosů, Portfolia na míru tak nejsou v duchu Black-Littermanova modelu optimální. Na základě výsledků práce doporučuji společnosti Portu revizi Portfolií na míru v duchu Black-Littermanova modelu.
Vedoucí práce: Adam Borovička
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses